Kónya István

hegedűkészítő

1919. május 1. -
1999
 
   


Kónya István 1919. május elsején született Felsőgallán. Régi iparos családból származott.

Őt is lakatostanoncnak adták, ám nem tudott megbarátkozni az inasok életével. Munkát keresett Budapesten, bányászkodott Franciaországban.

1943-tól fényképésznektanult, mestervizsgát tett, műhelyt nyitott. Egy ideig jól ment az üzlet, de a negyvenes évek vége nem kedvezett a maszekoknak. Szeretett volna külföldre menni ismét, de a határon elfogták, majd bebörtönözték.

1956-ban szabadult. Újrakezdte az életet egy műtermi fényképezőgéppel. A fotózás ismét bevált, műtermet nyitott Tatabánya-Újvárosban.

Kónya István már 13 éves korában megpróbálkozott a hegedűkészítéssel, ám 44 esztendős volt, amikor elhatározta: elindul Cremonába, a hangszerkészítés fellegvárába, hogy megtanulja a mesterséget. Négy évet töltött ott. Kiváló eredménnyel, aranyérmes diplomával tért haza.

Átköltöztek Tatára, ahol 1999-ben bekövetkezett haláláig a hangszerkészítésnek szentelte minden idejét.

Hangszerein a legnagyobb művészek is játszottak. Elismerte alkotásait Tátrai Vilmos, Dávid Ojasztrah, Jehudi Menuhin. Kónya Lajos, István Kossuth-díjas bátyja Hegedűkészítő öcsém címmel verset írt testvéréről. És jöttek a kiállítások Cremonában, Liege-ben és Poznanban. Azután elkövetkezett legnagyobb sikere: 1976-ban Cremonában a nemzetközi kiállításon csellójával ezüstérmet nyert.

M. Tóth Sándor

  

Forrás: http://www.mesterporta.hu/mp011157.html&hid=6504

<< Vissza a nyitólapra